вівторок, 16 грудня 2014 р.

ВИКОРИСТАННЯ ХМАРНИХ ТЕХНОЛОГІЙ В НАВЧАЛЬНОМУ ПРОЦЕСІ

                                                         

У виступі розглядається питання хмарних технологій та знайомство з он-лайн-сервісами для створення презентацій, тестів.
Сучасне інформаційне суспільство характеризується як суспільство в якому широко використовуються інформаційно-комунікаційні технології. Стрімкий розвиток інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ) призвів до того, що сучасному педагогу вже недостатньо мати професійні компетентності, що спрямовані на використання традиційних технологій навчання, а необхідно знати й оптимально використовувати можливості Інтернету для професійної діяльності, орієнтуватися в педагогічних мережних співтовариствах, розумітися в інноваційних педагогічних технологіях дистанційного навчання, уміти навчати свого предмета за допомогою різних засобів для комунікації і співпраці. Сучасні учні все частіше користуються мобільними телефонами, планшетами та іншими гаджетами, проводячи багато часу спілкуючись у соціальних мережах або граючи  в ігри, хоча можливості у використанні даних сучасних засобів набагато ширші. Саме тому, перед нами вчителями,  постає завдання забезпечити навчально-виховний процес якісними електронним засобами навчання, призначених не лише для комп’ютерів, а й для інших сучасних пристроїв, які можна було б використовувати під час уроків, так і будучи поза межами навчального закладу. Використання такого навчального середовище, яке було б насичене різноманітними електронними ресурсами, значно підвищує інтерес учнів до навчання в цілому, створює умови для розвитку дитини, а також активізує пізнавальну діяльність школярів.
Реалізація всього вище переліченого можлива за умови використання сучасних хмарних технологій.
Хмарні технології (англ. cloud technologies) – це кардинально новий сервіс, який дозволяє віддалено використовувати засоби обробки і зберігання даних [2].Хмарні педагогічні технології забезпечують використання сервісів мережі Інтернет як засобу інтерактивного навчання без застосування локального програмного забезпечення, окрім браузера та плагінів до нього. Хмарні технології забезпечують виконання багатьох видів навчальної діяльності, контролю і оцінювання навчальних досягнень учнів, он-лайн тестування, відкритості освітнього середовища. Використання хмарних технологій у навчальному процесі загальноосвітніх навчальних закладів перш за все дозволить вирішити проблему забезпечення рівного доступу учнів та вчителів до якісних освітніх ресурсів як на уроках, так і у позаурочний час. З першого вересня в  нашій  школі підключений Wi-fi . Тепер в будь-якому класі  можна організувати сучасний учбовий процес використовуючи ноутбуки, нетбуки, планшети, телефони. Важливий внесок у розвиток хмарних технологій для освіти робить компанія Google. Вивчаючи  в 10 класі тему «Інформаційні технології у навчанні», на яку відводиться лише 2  години,  я знайомлю учнів з сервісами  Google  які є безкоштовними і їх  активно можно  використовувати  в навчальному процесі як учням так і вчителям
Google ArtProject - інтерактивно-представлені популярні музеї світу,
Google Docs - онлайновий офіс,
Google Maps - набір карт,
Google Sites - безкоштовний хостинг, який використовує вікі-технологію,
Google Translate - перекладач,
YouTube - відеохостинг.
Google Диск - єдиний простір для зберігання файлів і роботи з ними.
 У 10 класі вивчаючи тему « Коп’ютерні презентації» розглядаємо  не тільки PowerPoint, а й самі популярні сервіси для створення презентацій он-лайн.
Існують спеціальні он-лайн сервіси для створення презентацій. Вони можуть мати деякі відмінності в інтерфейсі і функціях, але їх функціоналу цілком вистачає для того, щоб зробити якісну презентацію в тих випадках, коли немає можливості встановити для цього спеціальний додаток.
Давайте ближче познайомимося з деякими з цих сервісів.
Google Presentations
Якщо у вас є пошта Gmail то ви автоматично отримуєте доступ до багатьох інших сервісів Google, в числі яких - хмарне сховище Google Drive. Google Drive дозволяє не тільки зберігати файли, але і створювати деякі типи документів в режимі он-лайн.
Щоб зробити презентацію он - лайн за допомогою інструментів Google, потрібно зайти в сховище Google Drive (drive.google.com), кликнути кнопку Створити( Создать) в лівій верхній частині екрану і вибрати опцію Презентація. Ви будете перенаправлені в Google Presentations.
Інтерфейс цього он-лайн редактора дуже нагадує звичний для більшості користувачів PowerPoint. На самому початку роботи вам буде запропоновано вибрати тему оформлення презентації (можна скористатися однією з стандартних або завантажити свою) і співвідношення сторін слайда, після чого можна переходити безпосередньо до створення презентації.
Google Presentations підтримує не всі функції PowerPoint, але набір базових інструментів для створення презентації в ньому присутній - є теми, макети, переходи, можливість вставки зображень, відео, таблиць. Працювати з презентацією ви можете з будь-якого пристрою, на якому є доступ в Інтернет - з комп'ютера, планшета, смартфона. Файл буде автоматично зберігатися на вашому Диску Google.
Готову презентацію можна завантажити на комп'ютер у форматі pptx, pdf, svg, png, jpg або txt, опублікувати в Інтернеті або відправити у вигляді вкладення в електронному листі. Також можна надати доступ до редагування іншим користувачам Google для спільної роботи над презентацією.
Prezi
Сервіс Prezi (prezi.com) - це потужний англомовний он-лайн інструмент для створення презентацій. Безкоштовна версія сервісу надає можливість створення презентацій (у тому числі колективних) і 100 МБ місця в хмарному сховищі. Створені в безкоштовній версії презентації видно всім користувачам.
За додаткову плату можна закрити доступ до своїх презентацій, збільшити розмір хмарного сховища, прибрати з презентацій логотип Prezi і отримати інші додаткові можливості. Набір опцій і їх вартість залежить від обраного тарифного плану.
Для того щоб почати роботу з Prezi, вам потрібно зареєструватися на сайті або залогінитися за допомогою свого облікового запису в Facebook/LinkedIn. Інтерфейс сервісу принципово відрізняється від інтерфейсу PowerPoint або Google Presentations. При створенні нової презентації ви отримуєте в розпорядження безрозмірне полотно (canvas), яке заповнюєте довільною інформацією та об'єктами. Можна почати з чистого полотна або вибрати один із запропонованих шаблонів.
Полотно ділиться на фрагменти (frames - кадри), які відіграють роль слайдів. Але якщо у звичних презентаціях слайди просто змінюють один одного, то в презентації Prezi, при демонстрації певного кадру, збільшується масштаб відповідної ділянки на полотні. Якщо звичайну презентацію можна порівняти з книгою, яку гортають, то Prezi - це скоріше стінгазета або колаж.
Переваги Prezi - привабливий сучасний інтерфейс, велика кількість колірних схем і ефектів, унікальний стиль презентацій. Недоліки - незвичний спочатку формат, англомовний інтерфейс, неможливість приховати презентації з публічного доступу в безкоштовному обліковому записі.
Google – Форма – дозволяє створювати анкети, тести, опитування  розміщення їх на сторінці блоґу, сайту. Переглядати  результати, оцінювати.
З алгоритмом створення тесту, заявки ви можете ознайомитися за посиланням :
Отже, на мою думку, використання хмарних технологій дозволить нам вчителям, урізноманітнити навчальний процес, зробити його ефективнішим, більш сучасним, що позитивно вплине на мотивацію навчальної діяльності учнів.

13 коментарів:

  1. Дякую за досвіт. Деякі аспекти попробую використовувати в своїй роботі. Успіхів у роботі, творчих злетів.

    ВідповістиВидалити
  2. Дякую за матеріал, що надає допомогу в застосуванні хмарних технологій та цікаві Інтернет-ресурси.

    ВідповістиВидалити
  3. За допомогою Google Форм можна швидко проводити різноманітні опитування, аналіз та перегляд відповідей. Використовувати у роботі можуть методисти, керівники закладів та вчителі. Дякую за матеріал!

    ВідповістиВидалити
  4. Дякую за цікавий та корисний матеріал

    ВідповістиВидалити
  5. Вважаю, що матеріал цікавий та ефективний, адже саме завдяки використанню хмарних технологій на уроці можна підвищувати мотивацію навчальної діяльності учнів.
    Молодець! Алла Черненко

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Рекомендую всім посібник Г.В. Скрипки " Використання хмарних технологій в практиці вчителя математики" . Дуже корисний, практичний, багато взяла для роботи.
      Переглянути або скачати посібник можно за посиланням: http://timso.koippo.kr.ua/skripka/vykorystannya-hmarnyh-tehnolohij-v-praktytsi-vchytelya-matematyky/

      Видалити
  6. Хмарні технології - сучасний перспективний вид навчально-виховної діяльності в роботі з учнями. Дана стаття є актуальною, своєчасною і корисною для практичного використання.

    ВідповістиВидалити
  7. Ваш досвід дуже цікавий, корисний, практичний, багато взяла для роботи. Маю багато інформації як вчитель, яку тепер завантажила в особисту хмару. Дякую!

    ВідповістиВидалити
  8. Шановна Олена Олександрівна. Мені дуже сподобалась ваша робота про хмарні технології. Це сучасний підхід до викладання математики. Всі ідеї викладені у вашій роботі, я намагатимусь використати у своїй роботі. Бажаю вам успіхів в подальшій роботі, натхнення і удачі.

    ВідповістиВидалити
  9. Виявляється, робота з хмарними технологіями надзвичайно корисна й цікава. Дякую Вам, Олено Олександрівно, за допомогу. Натхнення Вам і творчих успіхів!

    ВідповістиВидалити
  10. Хмарні технології - це сьогодення і завтра нашої школи. Успіхів та натхнення Вам у роботі...Це цікава та потрібна справа!

    ВідповістиВидалити
  11. Дуже цікава тема, якою Ви займаєтесь. Без новітніх технологій сьогодні немає справжньої науки, а наші діти - це губка, яка вбирає в себе все нове. Терпіння, успіхів та натхнення Вам у роботі!

    ВідповістиВидалити